Имоти

Рядко се срещат хора, които да не са си купували някакъв имот през живота. Някои си купуват жилище, други – вила, трети – помещение за офис или земеделска земя за някакъв бизнес. От какъвто и имот да имате нужда, ще ви е необходима актуална информация.

Първо е добре да се запознаете с основните стъпки, съпътстващи покупката на имот. Това можете да направите лесно като внимателно се разходите из сайтовете и прочетете съветите на професионалистите.

Запознайте се с цените на имотите в района, в който искате да направите покупка. Разгледайте актуалните оферти. Обадете се на агенции и си уговорете срещи за огледи. Не бързайте да взимате решение. Разгледайте, сравнете, обсъдете.  Търсете и други предложения в сайтовете тук.

Може пък да не искате да купувате, а само да си намерите жилище, офис, магазин, ателие под наем на изгодна цена. Сайтовете изобилстват от оферти. Можете да намерите най-подходящата за вас без да се налага да обикаляте по фирми и да разпитвате какво предлагат. За кратко време от уюта на дома си ще можете да се запознаете с всички актуални оферти за наем на имот в района, който ви интересува.

Много от сайтовете за продажба на имоти имат раздел с новини за имотния пазар. Препоръчително е да сте добре осведомени за „подводните камъни“ в тази област. Неосведомеността може да ви донесе огромни неприятности.

Ако пък не искате да купувате имот, а да продавате, отново същите сайтове ще са ви от полза и отново трябва да използвате някой от тях, за да пуснете обявата си за продажба или да търсите съдействието на брокер. Разбира се, можете да опитате да направите продажбата си без посредник. Продажбата ще стане по-трудно. Трябва да се погрижите да популяризирате обявата си или информацията за имота, който искате да продадете. Ако досега не сте го правили, ще ви доста трудничко. Ето защо повечето хора предпочитат да използват помощта на брокерска фирма, за да приключи всичко по-бързо. Брокерът поема ангажимента да дава информация на интересуващите се за имота ви и да води на огледи потенциалните клиенти. В неговите ръце е цялата сделка – от началото до края.

Ако не сте сигурни дали искате реална цена за имота си, можете да направите справка какви са цените на имотите, които са с характеристиките на вашия. Един специалист ще ви посъветва да не продавате на прекалено висока цена, но това сами ще си го прецените. Прекалено високата цена ще отблъсне клиентите, тъй като всеки търси нещо достъпно и изгодно.