Даряваме за двете български каузи на маратона МултиКулти и Фондация „Дечица“ чрез Платформата.бг

Тази сутрин, в 8.10 часа, участниците в петия благотворителен ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“ потеглиха от София обратно към Букурещ. Те ще тичат 7 дни, средно по 60 км на ден, с благотворителна цел. Сред тях са приятелите и поддръжниците на двете български каузи на маратона - Мулти Култи и фондация "Дечица".

Вчера следобед маратонците бяха посрещнати на площад Света Неделя (пред централата на Уникредит Булбанк) с хляб и сол, ръчно изработени плакати и топли прегръдки. Те се включиха в извилото се хоро, редом с професионални танцьори, служители на банката, привърженици на благотворителните организации.

Маратонците са от различни националности - българи, румънци, японка, холандец, и са обединени от общи ценности. Те преминават 1050-километровото трасе с благотворителна цел - привличат дарения за 7 благотворителни каузи, популяризират спорта на открито и екологосъобразния начин на живот и засаждат застрашени дървесни видове по пътя си.

В края на вчерашния ден те посадиха гинкобилоба в градинката пред Народния театър.

Благотворителният ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“ започна на 29 октомври в Букурещ и ще завърши пак там на 8 ноември. В първите 4 дни участниците изминаха с велосипед средно по 160 км на ден.

На територията на България маршрутът преминава през Видин, Монтана, Враца, Мездра, Своге, София, Ботеврад, Луковит, Плевен, Бяла, Русе. Всеки желаещ може да се присъедини към маратонците по пътя им, с каране на колело или с тичане, и да премине разстояние по свой избор.

За пета година благотворителни партньори на събитието са българската Фондация BCause (доскоро „Помощ за благотворителността в България“) и румънският ХОСПИС Casa Sperantei. Oрганизатори са спортен клуб „Бегач“, Elite Running и Eyes-Open. UniCredit, Евроинс и Спетема кафе са основните спонсори.

За миналите четири години благотворителната инициатива събра общо над 150 000 евро. Даряването става онлайн през сайта на маратона www.1000balkan.com. Даренията към българските каузи се извършат чрез платежната система на социалната мрежа за дарители Платформата.бг (platformata.bg) – независимо дали даряваме през сайта на маратона или през Платформата. Социалната мрежа за дарители Платформата.бг (platformata.bg) е разработена и се управлява от фондация BCause.

Подкрепените каузи са внимателно подбрани от организаторите и включват социални сфери като грижа за деца и възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти и подкрепа на хора в неравностойно положение.

За тазгодишното издание на маратона са избрани две български каузи: Multi Kulti Collective (МултиКулти) и Фондация „Дечица“.

Multi Kulti Collective е българска организация с нестопанска цел, която подпомага интеграцията и повишава информираността за чужди култури и етнически малцинства публично, чрез представяне на техните обичаи, храни, занаяти, песни и традиции. Набират средства за серия от 7 културни, образователни и спортни събития в София с участието на най-малко 200 деца на българи и чужденци от всички мигрантски общности в България (включително бежанци) на възраст между 6 и 18 г.

Фондация „Дечица“ е посветена на децата, лишени от родителски грижи. Тази година основната им цел е да осигурят психологическа подкрепа и терапия за всяко дете и доброволец, включени в програмата „ролеви модели за възрастни“. Планират да работят с професионалисти за подобряване на общото здравословно състояние, което включва спортни занимания, здравословна храна и психо терапия.

Ултрамаратонът „1000km Balkan Charity Challenge“ се организира от Eyes-Open, Спортен клуб Бегач и Elite Running. Основните спонсори са УниКредит Банк, УниКредит Булбанк, Евроинс и Spetema. Събитието се подкрепя и от УниКредит Лизинг, IsoStar, CityGrill, Aventuria, Gingk.Org, Diplomat Plaza, ДЖИЛИ Soy, Станимира Chocolate House, Братя Хлебари и други.

Пълния маршрут на маратона можете да видите тук: http://1000balkan.com/blog/traseu/

Повече информация за проектите и бегачите можете да намерите на сайта на ултрамаратона www.1000balkan.com.