Благодарение на своите членове, Американската търговска камара в България успя да събере повече от 55 000 лв. дарения през 2016 г. за благотворителни инициативи и проекти. Средствата са предназначени за две дългосрочни програми на Фондация BCause (доскоро Фондация "Помощ за благотворителността в България"), която е член на Камарата - стипендиантската програма "Готови за успех" и фонд "Ние можем", който подкрепя младежи, напуснали институции, да заживеят самостоятелно и пълноценно.

На 22 ноември Американската търговска камара проведе 14-та традиционна благотворителна вечеря по повод Деня на благодарността, на която бяха събрани 50 770 лева чрез томбола, явен и таен търг с наддаване за произведения на изкуството, празнични оферти и подаръци, предоставени от членове на Камарата и партньори. В сумата се включват също и  3644 лв. от томболата по случай националния празник на САЩ - Деня на независимостта, 4 юли.

Сред най-големите дарители на благотворителното събитие бяха КонтурГлобал Марица Изток - 3 с дарението си на 15 000 лева и Amgen България с 12 000 лева. AES, Конгрес Инженеринг и Теленор пък бяха сред най-активните и успешни участници в търговете.

За първи път сред предметите, предоставени за благотворителните търгове, бяха продукти и услуги на социални предприемачи – колекция коледни сапуни и ваучер за кетъринг от Център „Светът на Мария“, свещи за декорация от Фондация „Конкордия“, коледни дизайнерски лампи с марката LightsOn на Фондация BCause, колекция магнити от "Магнетична България".

Особено вълнение предизвика сноубордът, произведен специално за събитието от "Cloudnine"– работилница за поръчкови висококачествени ски и сноуборд дъски, победител в предизвикателството за предприемачи Rinker’s Challenge. Сноубордът беше откупен от Майкъл Фоли, главен изпълнителен директор на Telenor България.

Поздравления отправиха Венислав Йотов, вицепрезидент на АмЧам, Ерик Рубин - посланик на Съединените щати в България, Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, Ани Халваджиян, посланик на добра воля на стипендианската програма "Готови за успех". Водещ на вечерта бе Дейвид Хемпсън, а успехът на явния търг се дължи и на настойчивия чар на водещата Преслава Петрова Фентъм-Флетчър. Изпълнението на трио Ангел Заберски добави много към топлата атмосфера за Деня на благодарността.

Спонсори на събитието бяха КонтурГлобал Марица Изток 3, Филип Морис България и Теленор България, както и Abrites, Coca-Cola Company и Japan Tobacco International.