Категория: Фотогалерия

DSC 04818 ноември 2012
Фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФППБ) и Американската търговска камара (AmCham) събраха 10 от най-големите компании в различни сфери в България и група студенти и ученици в една зала с една цел - да се срещнат и да решат дали могат да работят заедно.

Събитието на 21 май бе открито от изпълнителния директор на Американската търговска камара Валентин Георгиев и изпълнителния директор на ФПББ Елица Баракова. То даде терен на фирмите и младежите да направят интервюта за работа в по-необичаен формат. Това е speed-dating - поредица от интервюта, при които всеки кандидат има 15 минути да се представи най-добре и да убеди компанията, че е човекът, който тя търси.... или да си опита късмета отново в следващото интервю на съседното бюро.

Това е само част от проекта "100 работни места за младежи от уязвими групи" (100 jobs), който цели да използва познанията на организаторите и за интересите и нуждите на фирмите, и за възможностите и капацитета на младежите, с които те работят. Предварително организаторите събраха над 90 CV-та за участие в проекта и ги представиха на компании от ранга на Мобилтел, Проксиад, Хилтън, Геотехмин, Виваком, AIMS, Unique Estates, Engineering Services, Coca Cola и други. Критерите за подбор на младежите бяха едновременно демонстриран академичен успех, активност и желание за успех, и социални - след поканените имаше стипендианти на програма "Готови за успех", момичета и момчета от "SOS Детски селища", защитените жилища на Конкордия и Фондация за социална промяна и включване.

Два дни преди да се явят на интервютата, младежите преминаха обучение за това как най-добре да се представят пред потенциалните си работодатели. Експерти по HR от CATRO ги тренираха за това какво да очакват при такива срещи, какви въпроси могат да им задават, но най-вече как те самите да покажат най-доброто от професионалните си и социални умения.

Проектът ще продължи с още контакти между работодатели и младежи от рискови групи, но с отличен успех и мотивация. Преди това - и надяваме се скоро, ще знаем резултатите от тази първа среща!

Благодарим на домакините ни от "American Corner".

Фотограф: Йордан Петров

За 100 работни места (2 част)